Lekkie, wilgotne i puszyste. Ciasto idealne do kawy i herbaty.
45 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru kokosowego
1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z połowy laski
125 g mąki ryżowej lub owsianej
90 g musu jabłkowego
50 g kakao
szczypta soli
około 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
1 czubata łyżka masła orzechowego
2 szklanki startej na małych oczkach i lekko odciśniętej cukinii ze skórką
100 g mlecznej czekolady
Wilgotne ciasto z cukinią i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka dokładnie mieszamy z cukrem i wanilią. Odstawiamy na kilka minut. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę, kakao, sól i sodę. Do masy jajecznej dodajemy mus jabłkowy i dokładnie mieszamy. Delikatnie łączymy składniki z dwóch misek. Dodajemy masło orzechowe i cukinię. Ponownie delikatnie łączymy.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, w funkcji góra-dół. Blaszkę, np. 14x31 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przedkładamy do niej masę. Pieczemy przez około 35 minut do wyrośnięcia. Po wystygnięciu, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (można dodać odrobinę mleka i oleju). Smacznego!
Komentarze