Wilgotne ciasto z cukinią i czekoladą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lekkie, wilgotne i puszyste. Ciasto idealne do kawy i herbaty.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże jajka
    3/4 szklanki cukru kokosowego
    1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z połowy laski
    125 g mąki ryżowej lub owsianej
    90 g musu jabłkowego
    50 g kakao
    szczypta soli
    około 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka masła orzechowego
    2 szklanki startej na małych oczkach i lekko odciśniętej cukinii ze skórką
    100 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto z cukinią i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka dokładnie mieszamy z cukrem i wanilią. Odstawiamy na kilka minut. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę, kakao, sól i sodę. Do masy jajecznej dodajemy mus jabłkowy i dokładnie mieszamy. Delikatnie łączymy składniki z dwóch misek. Dodajemy masło orzechowe i cukinię. Ponownie delikatnie łączymy.
    Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, w funkcji góra-dół. Blaszkę, np. 14x31 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przedkładamy do niej masę. Pieczemy przez około 35 minut do wyrośnięcia. Po wystygnięciu, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (można dodać odrobinę mleka i oleju). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować