Wilgotne ciasto dyniowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włączamy piekarnik na 175 stopni (z termoobiegiem) lub 200 stopni (góra-dół) Smarujemy formę tłuszczem.
2.W misce mieszamy suche składniki tzn: mąkę pszenną, sodę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i kaszę kukurydzianą.
W osobnej misce mieszamy olej, cukier i zmiksowaną dynię.
Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 30 min.
3.Robimy krem.
W rondelku na małym ogniu mieszamy zmiksowaną dynię z cukrem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy stopniowo mąkę kukurydzianą. Następnie dodajemy masło, a na końcu sok z cytryny. Całość gotujemy ciągle mieszając ok 25 min.
Na końcu dodajemy do kremu pokruszone pestki dyni. Mieszamy.
Komentarze