Wilgotne ciasto dyniowe z kremem

4.5 (185 ocen)

  • 45 min

Lekko wilgotne ciasto dyniowe z kremem dyniowym jest dobrym pomysłem na jesienne wypieki.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. kaszy kukurydzianej drobnej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    1,5 szkl. zmiksowanego miąższu dyni
    1/3 szkl. oleju
    1/3 szkl. cukru

    Krem:
    1 i 1/3 szkl. zmiksowanego miąższu dyni
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka masła
    2 łyżki soku z cytryny
    garść pestek dyni
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wilgotne ciasto dyniowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włączamy piekarnik na 175 stopni (z termoobiegiem) lub 200 stopni (góra-dół) Smarujemy formę tłuszczem.
  • 2. W misce mieszamy suche składniki tzn: mąkę pszenną, sodę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i kaszę kukurydzianą.
    W osobnej misce mieszamy olej, cukier i zmiksowaną dynię.
    Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i mieszamy na jednolitą masę.
    Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 30 min.
  • 3. Robimy krem.
    W rondelku na małym ogniu mieszamy zmiksowaną dynię z cukrem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy stopniowo mąkę kukurydzianą. Następnie dodajemy masło, a na końcu sok z cytryny. Całość gotujemy ciągle mieszając ok 25 min.
    Na końcu dodajemy do kremu pokruszone pestki dyni. Mieszamy.
  • 4. Studzimy krem. Gotowe ciasto przekładamy kremem i wedle uznania posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować