Wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min

kuchnia kresowa

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
    3 pełne łyżki mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka majeranku
    szczypta pieprzu
    sól

    nadzienie;
    1 kg kapusty kiszonej
    1 cebula
    1 marchewka
    szczypta kminku
    sól
    pieprz
    kilka pokruszonych grzybków
    olej nierafinowany ciemny


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać olej startą na tarce marchewką i cebulę, przyprawy i grzybki, chwilę posmażyć, następnie podlać wodą i dusić aż do miękkości . Na koniec odparować kapustę by nie było w ogóle płynu na dnie. doprawić w razie potrzeby do smaku. solą i pieprzem.

    Z ziemniaków mąki i przypraw zagnieść ciasto. Podzielić na połowę.
    Na dnie tortownicy ok 26 cm śr. rozłożyć papier do pieczenia. Rozklepać połowę ciasta. Wyłożyć kapustę, wyrównać i przykryć resztą ciasta. Przed pieczeniem placek posmarować śmietaną.
    Piec ok 1 godzinę w temp 180 st.
    Podawać ze śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować