Wigilijny wianuszek z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Moja propozycja na Wigilijny stół to wianuszek z kapustą i grzybami.Alternatywa dla tradycyjnych pasztecików .Pięknie się prezentuje ale zachwyca też smakiem .

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    500 gram mąki pszennej
    25 gram drożdży świeżych
    80 gram masła
    200 ml. mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    Farsz
    ok. 0,5 kg kapusty kiszonej
    20/30 gram suszonych grzybów
    pół cebuli
    sól
    pieprz
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wigilijny wianuszek z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać wrzątkiem.
    Po kilku godzinach gotujemy do miękkości w tej samej wodzie co się moczyły.Miękkie grzyby siekamy drobno.
    Kapustę w razie potrzeby przepłukać następnie ugotować.
    Miękką kapustę odcedzamy,gdy nieco przestygnie odciskamy z nadmiaru wody i kroimy drobno.
    Dodajemy pokrojone grzyby,mieszamy.
    Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy kapustę z grzybami i przesmażamy,na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Wigilijny wianuszek z kapustą i grzybami 2. Przygotowanie ciasta
    Do ciepłego mleka wkruszać drożdże dodać cukier,wymieszać i odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować.
    Masło rozpuścić.
    Mąkę przesiać do miski ,dodajemy sól,gotowy zaczyn z drożdży mleko,masło i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest dość zbite.
    Odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
    Gotowe ciasto wałkujemy w kształt prostokąta o grubości 0,5 cm.
  • Wigilijny wianuszek z kapustą i grzybami 3. Układamy farsz na rozwałkowanym płacie ciasta pozostawiając 2cm margines zawijamy w rulon,
  • Wigilijny wianuszek z kapustą i grzybami 4. Następnie końcówki rulonu zawijamy tak aby powstał okrąg, zlepiamy końcówki.
  • Wigilijny wianuszek z kapustą i grzybami 5. Gotowy okrąg nacinamy ostrym nożem do połowy wysokości wianuszka.
    Tak przygotowany wianuszek smarujemy roztrzepanym jajkiem,Posypujemy makiem lub czarnuszką i przekładamy do okrągłej foremki w środek wkładamy szklankę żaroodporną.Lub mozna użyć foremki z kominkiem.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 30/35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować