Moja propozycja na Wigilijny stół to wianuszek z kapustą i grzybami.Alternatywa dla tradycyjnych pasztecików .Pięknie się prezentuje ale zachwyca też smakiem .
Wigilijny wianuszek z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać wrzątkiem.
Po kilku godzinach gotujemy do miękkości w tej samej wodzie co się moczyły.Miękkie grzyby siekamy drobno.
Kapustę w razie potrzeby przepłukać następnie ugotować.
Miękką kapustę odcedzamy,gdy nieco przestygnie odciskamy z nadmiaru wody i kroimy drobno.
Dodajemy pokrojone grzyby,mieszamy.
Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy kapustę z grzybami i przesmażamy,na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Przygotowanie ciasta
Do ciepłego mleka wkruszać drożdże dodać cukier,wymieszać i odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuścić.
Mąkę przesiać do miski ,dodajemy sól,gotowy zaczyn z drożdży mleko,masło i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest dość zbite.
Odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
Gotowe ciasto wałkujemy w kształt prostokąta o grubości 0,5 cm.
3.Układamy farsz na rozwałkowanym płacie ciasta pozostawiając 2cm margines zawijamy w rulon,
4.Następnie końcówki rulonu zawijamy tak aby powstał okrąg, zlepiamy końcówki.
5.Gotowy okrąg nacinamy ostrym nożem do połowy wysokości wianuszka.
Tak przygotowany wianuszek smarujemy roztrzepanym jajkiem,Posypujemy makiem lub czarnuszką i przekładamy do okrągłej foremki w środek wkładamy szklankę żaroodporną.Lub mozna użyć foremki z kominkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 30/35 minut.
Komentarze