Wigilijny sos pieczarkowy

  • wyświetlono: 3561 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Ten sos zawsze gości na naszym wigilijnym stole.

smakowisko
  • 20min

Składniki

500 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
300 ml śmietany 18 %
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijny sos pieczarkowy

  • 1. Pieczarki umyć ( obrać) – jak kto woli i jaką stosuje metodę. Pokroić je w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Po około 2 minutach dodać drugą łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, aby czosnek się nie przyrumienił. Na patelnię dodać pieczarki, zwiększyć ogień, tak aby pieczarki się smażyły, nabrały złotego koloru i nie puściły soków ( często mieszać). Smażyć około 2-4 minuty. Po tym czasie na patelnię dodać śmietanę, sól oraz pieprz. Całość gotować około 2 minuty. Następnie dodać natkę pietruszki i tymianek. Ewentualnie ponownie doprawić solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiszkola_babcisos

Komentarze

Podobne przepisy

SOS PIECZARKOWY

Dodane przez: agi0911

SOS PIECZARKOWY

MOJA WERSJA SOSU PIECZARKOWEGO

Sos pieczarkowy

Dodane przez: Patrycja33

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy może być dodatkiem...

Sos kurkowo pieczarkowy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Sos kurkowo pieczarkowy

Na kurki zaczyna się sezon a w...

sos pieczarkowy

Dodane przez: capri

sos pieczarkowy

Banalnie łatwy, a jaki pyszny,...

image-15vnrwl

Dodane przez: natalia2004

Szybki sos pieczarkowy

Idealny do makaronu lub do mięsa.

sos pieczarkowo-koperkowy

Dodane przez: kuchnia ani

Sos pieczarkowo-koperkowy

Pyszny sos do ziemniaków, kaszy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE