Wigilijny kulebiak z wędzonym łososiem

  • wyświetlono: 1453 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Na ubiegłoroczną wieczerzę wigilijną po raz pierwszy zrobiłam tradycyjny kulebiak - był wysmienity

Mysiunia
  • 60min

Składniki

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3 żółtka
15 dag masła
0,5 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
20 dag kapusty kiszonej
3 garście suszonych grzybów
100 gram wędzonych brzuszków łososia
100 gram brązowego ryżu
1 cebula
3 białka
olej
sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijny kulebiak z wędzonym łososiem

  • 1. Ze składników na ciasto:

    Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło, wszystkie składniki zagniatamy do czasu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka, bądź też zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania farszu.
  • 2. Ze składników na farsz:
    Kapustę należy odcisnąć, posiekać i ugotować do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Ryż gotujemy do miękkości (ok25-30minut) w osolonej wodzie. Namoczone i posiekane grzyby przesmażamy na oleju razem z cebulką pokrojoną w kostkę. Do miski przekładamy odciśniętą kapustę, ugotowany ryż, przesmażoną z grzybami cebulkę oraz łososia pokrojonego w drobną kostkę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem, na koniec wlewamy białka i mieszamy.
  • nakładamy farsz3. Ciasto wyciągamy z zamrażarki i dzielimy na 2 części (jedna minimalnie większa od drugiej). Mniejszą wałkujemy na grubość ok. 5mm, wykrawamy kształt dużej ryby i układamy na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz, ale pozostawiamy z każdej strony ok. 2cm wolnej przestrzeni, aby później móc skleić ciasto. Pozostawione brzegi ciasta delikatnie smarujemy wodą bądź mlekiem. Wałkujemy drugą część ciasta i nakrywamy farsz, brzegi dokładnie dociskamy, aby się skleiły, a następnie odkrawamy nadmiar ciasta. (Mi pozostało nieco farszu i z nadmiaru ciasta zrobiłam paszteciki).
  • sklejamy brzegi4. Brzegi ciasta dociskamy widelcem, dzięki czemu nie tylko mamy pewność że ryba się nie rozklei podczas pieczenia, ale dodatkowo mamy ładny wzorek. Nożem robimy łuski, a w każdym rombie robimy wykałaczką dziurkę, podobnie jest to nie tylko element dekoracyjny, ale również ciasto ładnie się upiecze i nie będzie żadnych „wybrzuszeń”. Z ziela angielskiego robimy oko. Rybę smarujemy mlekiem i pieczemy w temp. 200* ok. 20-25 minut (piekłam po raz pierwszy i nie spojrzałam dokładnie na zegarek). Rybę pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia. Dopiero zimną rybkę można przełożyć na półmisek. Podajemy jako jedno z dań wigilijnych, u mnie z dodatkiem czerwonego barszczu do popicia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babciświętadanie wigilijne

Komentarze

Podobne przepisy

Kulebiak Pascala z łososiem i kaszą gryczaną

Dodane przez: tonajezyku

Kulebiak Pascala z łososiem i kaszą gryczaną

Bardzo lubię kuchnię Lidla, chociaż...

image-17i89ok

Dodane przez: KORAL

KULEBIAK Z BIAŁEJ KIEŁBASY

Biała kiełbasa w wersji świątecznej...

Kotlety jajeczne z wędzonym łososiem

Dodane przez: afrodyta

Kotlety jajeczne z wędzonym łososiem

Takie kotlety są bardzo smaczne,...

Risotto z wędzonym łososiem

Dodane przez: kasiunia

Risotto z wędzonym łososiem

To risotto posypujemy obficie świeżo...

spaghetti z wędzonym łososiem i pomidorami

Dodane przez: Michalina

spaghetti z wędzonym łososiem i pomidorami

Prosty i błyskawiczny przepis na...

Kulebiak z dorszem

Dodane przez: Cukiereczek

Kulebiak z dorszem

Kulebiaka nie może zabraknąć na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE