Wigilijny kompot z suszu

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Coś co bezwzględnie kojarzy mi się z Wigilią. Kompot z suszu piję tylko w ten jeden dzień w roku i zawsze smakuje magicznie. Powinien towarzyszyć hasłu "Poczuj magię tych świąt" zamiast znanej nam CC.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - susz owocowy (śliwki, gruszki, jabłka - po równo): 200 gramów
    - suszone śliwki: 50 gramów
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - goździki całe: 10 sztuk
    - cynamon, kora - kawałek ok. 5 cm: 1 sztuka
    - cukier trzcionowy: 50 gramów
    - woda: 2 litry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Wigilijny kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Susz owocowy, goździki i cynamon (bez dodatkowych suszonych śliwek) namoczyć w 2 l wody i zostawić na całą noc. Namoczone w wodzie owoce z przyprawami zagotować, dodać pokrojoną w plastry pomarańczę, śliwki i cukier. Gotować na małym ogniu przynajmniej godzinę, a najlepiej ok. 2 – 3h . Teraz moim zdaniem najlepiej wstawić do lodówki i podawać dopiero na kolejny dzień – odgrzane lub zimne, zależy jak kto lubi. Wspaniały, aromatyczny z lekką nutą pomarańczy – naprawdę ciężko znaleźć coś lepszego, szczególnie po wigilijnym „obżarstwie”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować