Coś co bezwzględnie kojarzy mi się z Wigilią. Kompot z suszu piję tylko w ten jeden dzień w roku i zawsze smakuje magicznie. Powinien towarzyszyć hasłu "Poczuj magię tych świąt" zamiast znanej nam CC.
Wigilijny kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Susz owocowy, goździki i cynamon (bez dodatkowych suszonych śliwek) namoczyć w 2 l wody i zostawić na całą noc. Namoczone w wodzie owoce z przyprawami zagotować, dodać pokrojoną w plastry pomarańczę, śliwki i cukier. Gotować na małym ogniu przynajmniej godzinę, a najlepiej ok. 2 – 3h . Teraz moim zdaniem najlepiej wstawić do lodówki i podawać dopiero na kolejny dzień – odgrzane lub zimne, zależy jak kto lubi. Wspaniały, aromatyczny z lekką nutą pomarańczy – naprawdę ciężko znaleźć coś lepszego, szczególnie po wigilijnym „obżarstwie”.
Komentarze