Wigilijny groch z kapustą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Tradycyjne wigilijne danie, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznej kolacji. Najlepiej zrobić dzień przed Wigilią, podobnie jak bigos, lepiej smakuje, gdy trochę postoi i kilkakrotnie się podsmaży.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 70 dag kapusty kiszonej
    3/4 szklanki grochu łuskanego Kupiec
    3/4 szklanki suszonych grzybów
    2 cebule
    olej
    majeranek
    liście laurowe
    ziele angielskie
    sól i pieprz

Wigilijny groch z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • W trakcie przygotowania 1. Grzyby leśne zalewamy 2 szklankami zimnej wody i odstawiamy na całą noc. Kiszoną kapustę odciskamy, siekamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy ok.4 sztuki ziela angielskiego i 3 listki laurowe – kapustę gotujemy do miękkości. Z ugotowanej kapusty odlewamy cały nadmiar wody.
  • 2. Groch łuskany gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy na sicie. Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz wlewamy wodę spod grzybków. Grzyby siekamy (grubo), a cebulę kroimy w kostkę – razem przesmażamy na patelni z dodatkiem małej ilości oleju i przypraw – przekładamy do grochu z kapustą.
  • 3. Całość doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem – razem na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 10 minut. Następnego dnia rano (w Wigilię) ponownie przesmażamy kapustkę przez 10 minut i bezpośrednio przed podaniem na wieczerze wigilijną również przesmażamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy