Tradycyjne wigilijne danie, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznej kolacji. Najlepiej zrobić dzień przed Wigilią, podobnie jak bigos, lepiej smakuje, gdy trochę postoi i kilkakrotnie się podsmaży.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
70 dag kapusty kiszonej
3/4 szklanki grochu łuskanego Kupiec
3/4 szklanki suszonych grzybów
2 cebule
olej
majeranek
liście laurowe
ziele angielskie
sól i pieprz
Wigilijny groch z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby leśne zalewamy 2 szklankami zimnej wody i odstawiamy na całą noc. Kiszoną kapustę odciskamy, siekamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy ok.4 sztuki ziela angielskiego i 3 listki laurowe – kapustę gotujemy do miękkości. Z ugotowanej kapusty odlewamy cały nadmiar wody.
2.Groch łuskany gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy na sicie. Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz wlewamy wodę spod grzybków. Grzyby siekamy (grubo), a cebulę kroimy w kostkę – razem przesmażamy na patelni z dodatkiem małej ilości oleju i przypraw – przekładamy do grochu z kapustą.
3.Całość doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem – razem na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 10 minut. Następnego dnia rano (w Wigilię) ponownie przesmażamy kapustkę przez 10 minut i bezpośrednio przed podaniem na wieczerze wigilijną również przesmażamy.
Komentarze