Wigilijny barszczyk z uszkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2.FARSZ
Grzyby ugotowane w wywarze, przepuścić przez maszynkę.
Cebulę, obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na złoty kolor na maśle.
Grzyby łączymy z cebulą i trochę razem podsmażamy.
Dodajemy do grzybów, bułkę tartą, sól i pieprz, mieszamy.
3.BARSZCZYK CZERWONY
Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, co się moczyły do miękkości
Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy przez 25 minut.
Ostudzić
Wystudzony wywar cedzimy przez sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany.
4.Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkujemy 2 cienkie placki.
Kroimy w kwadraty, na środku kładziemy farsz, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta.
2 rogi powstałego trójkąta łączymy i zawijamy wokół palca.
Uszka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia uszek na wierzch, gotujemy ok.4 minut.
Uszka podajemy zalane gorącym barszczykiem.Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Komentarze