Wigilijny barszczyk z uszkami.

0 (0 ocen)

Smaczny barszczyk z uszkami na wigilię.

Składniki:

  • BARSZCZYK
    Buraki czerwone -1i 1/2 kg
    Grzyby suszone, namoczone w letniej przegotowanej wodzie -6 szt
    Włoszczyzna -1/2 pęczka
    Sól i pieprz
    Liść laurowy
    Cukier
    Ziele angielskie
    Kwas buraczany -1 i 1/2 szkl
    Sok z cytryny.
    USZKA
    CIASTO
    Mąka -1 szkl
    Żółtko -1 szt
    Ciepła woda -1/2 szkl
    Sól
    Olej -1 łyżka
    Mąka do podsypania stolnicy.
    Farsz
    Cebula -1 szt
    Masło -1 łyżka
    Bułka tarta -2 łyżki
    Sól i pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wigilijny barszczyk z uszkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • 2. FARSZ

    Grzyby ugotowane w wywarze, przepuścić przez maszynkę.
    Cebulę, obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na złoty kolor na maśle.
    Grzyby łączymy z cebulą i trochę razem podsmażamy.
    Dodajemy do grzybów, bułkę tartą, sól i pieprz, mieszamy.
  • 3. BARSZCZYK CZERWONY
    Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, co się moczyły do miękkości
    Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy przez 25 minut.
    Ostudzić
    Wystudzony wywar cedzimy przez sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany.
  • 4. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkujemy 2 cienkie placki.
    Kroimy w kwadraty, na środku kładziemy farsz, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta.
    2 rogi powstałego trójkąta łączymy i zawijamy wokół palca.
    Uszka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia uszek na wierzch, gotujemy ok.4 minut.
    Uszka podajemy zalane gorącym barszczykiem.Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować