WIGILIJNY BARSZCZYK Z USZKAMI

0 (0 ocen)

Bez barszczu nie ma w moim domu świąt

Składniki:

  • 2 kg buraków
    7 dag suszonych grzybów
    2 cebule
    2 ziarenka ziela angielskiego
    liśc laurowy
    sok z cytryny, sól, pieprz
    ciasto:
    20 dag mąki
    łyzka oleju
    sól
    nadzienie:
    grzyby z wywaru
    łyżka tartej bułki
    łyżka masła
    cebula
    jajko
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Uszka

Wigilijny barszczyk z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć ,namoczyc na noc, potem gotowac w tej samej wodzie ok godziny. Buraki umyć gotować razem z cebulą, przyprawami w 3 litrach wody do miękkości buraków. Zabrac buraki,odcedzic wywar, dodać wywar z grzybów. zagotować, doprawić cukrem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny..
    Uszka:
    cebule zeszklić, dodać posiekane ugotowane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać, doprawić pieprzem i solą.Mąkę i szczyptę soli wymieszac widelcem, z kilkoma lyzkami gorącej wody i olejem. Zagniesc ciasto. Cienko rozwałkować, kroić na nieduże kwadraty, na każdym ułozyć porcję arszu,zlepić brzegi nadając ormę uszek. Wrzucić uszka do lekko posolonej wody, gotować az wypłyną. Odcedzić, rozłożyć do talerzy,zalać gorącym barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować