Wigilijny barszcz czerwony

0 (0 ocen)

co roku pozycja obowiązkowo na naszym stole w Wigilię

Składniki:

  • 3 litry wody
    1 kilogram buraków czerwonych
    1 pęczek włoszczyzny
    sól do smaku
    jarzynka do smaku
    300 ml koncentratu barszczu
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki majeranku
    cukier do smaku
    ocet do smaku
    8 ziaren ziela angielskiego
    4 liście laurowe

Wigilijny barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obrać i opłukać. Włoszczyznę przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Doprawić do smaku solą i jarzynką. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Buraki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do włoszczyzny. Doprawić do smaku octem i cukrem. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć je z wywaru. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać go do wywaru razem z majerankiem oraz koncentratem barszczu. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zagotować. Podawać na gorąco. Należy pamiętać, żeby podczas odgrzewania barszczu nie doprowadzić go do wrzenia, ponieważ nie będzie on już klarowny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy