co roku pozycja obowiązkowo na naszym stole w Wigilię
Składniki:
3 litry wody
1 kilogram buraków czerwonych
1 pęczek włoszczyzny
sól do smaku
jarzynka do smaku
300 ml koncentratu barszczu
5 ząbków czosnku
3 łyżki majeranku
cukier do smaku
ocet do smaku
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
Wigilijny barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa obrać i opłukać. Włoszczyznę przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Doprawić do smaku solą i jarzynką. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Buraki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do włoszczyzny. Doprawić do smaku octem i cukrem. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć je z wywaru. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać go do wywaru razem z majerankiem oraz koncentratem barszczu. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zagotować. Podawać na gorąco. Należy pamiętać, żeby podczas odgrzewania barszczu nie doprowadzić go do wrzenia, ponieważ nie będzie on już klarowny.
Komentarze