REKLAMA
Wcześniej przygotowane i zamrożone będą stanowić wyraźne odciążenie w natłoku świątecznych przygotowań. W tym przypadku uszka w wydaniu "oversize" z dwoma farszami - pieczarkowym i dyniowo - pieczarkowym.
(średnia 0 z 0 głosów)
Porady
Uszka można przechowywać do 3 miesięcy. Z podanej ilości składników otrzymałam 69 uszek z farszem pieczarkowym i 65 uszek z farszem dyniowo - pieczarkowym. Do wykrawania kół z ciasta użyłam szklankę o średnicy 5,5 cm. Na każdy kawałek wykrojonego ciasta nakładałam farsz w ilości 1/3 - 1/2 łyżeczki do herbaty.
Nadzienie do uszek może być różne, ale takie uszka - z farszem z suszonych grzybów - przygotowuje się tylko raz w roku, na Wigilię.
Bez uszek z grzybami, nie ma Wigilii. Zawsze lepiły je moja Babcia i Mama. Lepię i ja.
Bez nich Wigilia straciłaby smak
pyszne domowe mocno grzybowe uszka
Te pierożki królują w wigilię u nas odkąd pamiętam. Moi rodzice pochodzili z wileńszczyzny, więc wiele potraw jest specyficznych dla tamtych rejonów. Ich zapach oznajmia, że Wigilia jest już tuż, tuż.
Bez własnoręcznie zrobionych uszek nie mogą obejść się żadne święta. Te są pyszne i delikatne, ich smak pamięta się cały rok.
Komentarze