Wigilijne krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne paszteciki do wigilijnego barszczyku z czerwonych buraczków. Bardzo szybko się je robi, nie wymagają długiego wyrastania. Są przepyszne , nie zależnie z jakim farszem je zrobimy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO

    500 g mąki
    150 g margaryny do pieczenia
    42 g drożdży świeżych
    2 jajka
    2 żółtka
    125 ml kwaśnej śmietany
    2 łyżki mleka

    FARSZ

    500 g pieczarek
    2 małe cebule
    125 ml śmietany
    1 jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz do smaku
    mały pęczek natki pietruszki
    2 łyżki masła lub oleju do smażenia pieczarek

    Do posmarowania pasztecików potrzebne będzie nam jajko i kminek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Wigilijne krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie produkty do wykonania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
    Wykonanie ciasta na paszteciki rozpoczynamy od rozdrobnienia drożdży w śmietanie.
    Następnie w osobnym naczyniu musimy rozbełtać jajka, żółtka
    i mleko przy pomocy widelca. Mąkę przesiewamy, na tarle ścieramy margarynę, dodajemy drożdże i jajka. Wszystko wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego aż powstanie sprężyste ciasto.
    Ciasto nie musimy zostawiać do wyrastania. Możemy je od razu wałkować i tworzyć paszteciki.

    WYKONANIE FARSZU

    Na tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Dusimy całość do miękkości, pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
    W niedużym naczyniu łączymy śmietanę z jajkiem i wlewamy całość do pieczarek.
    Szybko mieszamy, dosypujemy bułkę tartą i natkę pietruszki.
    Mieszamy jeszcze chwilę i farsz zostawiamy do przestygnięcia.
    Po przestygnięciu pieczarek, możemy zabierać się za rozwałkowywanie ciasta.

    Ciasto rozwałkowujemy do grubości około 3 mm. Kroimy je nożem na podłużne kilkucentymetrowe pasy. Na każdy z nich nakładamy farsz i zlepiamy. Takie nafaszerowany rulony tniemy nożem na podobnej wielkości paszteciki.

    Gotowe paszteciki przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia blaszki, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem.
    Zostawiamy je do podrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik. Pieczemy je, aż się zarumienią .

    Smacznego

Porady

Paszteciki można mrozić. Ja obowiązkowo, robię z podwójnej porcji, aby część zamrozić. Wydaje mi się, że nawet lepiej smakują po przemrożeniu. Wyciągam je, gdy mamy na nie ochotę, lub gdy potrzebuję czegoś na Cito, bo goście w drodze :). Podgrzewam je w piekarniku , posypując po wierzchu żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować