Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą.

0 (0 ocen)

Chociaż jestem tradycjonalistą ,to od czasu do czasu lubię zaskoczyć moich wigilijnych współbiesiadników czymś nowym. W tym roku będzie to mała chochelka tej wyśmienitej zupki.

Składniki:

  • 0,5 kg sandacza
    1/2 łyżeczki nitek szafranu
    3 łyżeczki oleju
    2 cebule czerwone
    1 por ,biała część
    4 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki imbiru świeżego
    1 liść laurowy
    1/2 łyżeczki majeranku
    50 ml wina wytrawnego
    1 papryka czerwona
    1/2 kg pomidorów
    125 ml przecieru pomidorowego
    600ml wywaru z ryby
    2 łyżeczki cukru brązowego ,drobnego
    2 pomarańcze
    2 łyżki natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wigilijna zupa z sandacza 1. Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar .
    W 2 łyżkach wrzątku namoczyć szafran.
    W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie.
    Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut.
    Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10 minut.
    Dodać pokrojonego w kostkę (paski) ,tak na kęs, sandacza i gotować 8 minut ,aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać drugą pokrojoną pomarańczę.
    Dodać sól, pieprz do smaku i posiekaną pietruszkę.
    Smacznego.
    PS. Jeżeli taką zupę ugotujemy na bazie dorsza też będzie wspaniała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Szafran Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować