wigilijna zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealna na Wigilię :) Z braku makaronu łazanki dałam gwiazdki :)

  • 40 min

Składniki:

  • 50 - 70 gramów suszonych grzybów (dałam borowiki)
    porcja włoszczyzny (bez kapusty)
    1 cebula
    1 kostka bulionu grzybowego
    sól, pieprz
    natka pietruszki posiekana
    makaron łazanki

Wigilijna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte grzybki zalać 6 szklankami wody, odstawić na parę godzin (minimum dwie), następnie gotować w tej samej wodzie przez około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Potem dodać pokrojone warzywa, kostkę grzybową, pokrojoną w piórka cebulę, gotować aż warzywa i grzyby nie będą miękkie.
    Wywar przecedzić, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojone w paseczki ugotowane grzybki.

    Podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Porady

Do zupy można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy