WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

TRADYCYJNA, AROMATYCZNA ZUPA

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów

    130 g marchewki

    65 g pietruszki

    60 g selera

    4 ziela angielskie

    1 cebula

    2 liście laurowe

    sól

    pieprz

    2 łyżki masła

    makaron

    2 łyżki śmietany

    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalać wodą. Odstawić na kilka godzin do namoczenia się grzybów. Po tym czasie ugotować grzyby do miękkości w tej wodzie w której się moczyły. Odszumować po zagotowaniu.


    Odcedzić grzyby i odstawić na bok. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić na mniejsze części. Warzywa dodać do wody, w której gotowały się grzyby.


    2-3 łyżki grzybów pokroić na mniejsze słupki. Cebulę obrać i pokroić na półksiężyce. Podsmażyć na maśle grzyby z cebulą. Dodać do warzyw podsmażone grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wody aby zakryć warzywa. Zagotować zupę.

    Śmietanę wymieszać z mąką. Dolać 2 łyżki wody z gotującej się zupy. Wymieszać wszystko. Zaprawę ze śmietany dolać do zupy i wymieszać aby nie powstały grudki. Gotować ok 30 minut na małym ogniu.

    Makaron ugotować al dente. Zupę podajemy z makaronem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować