Wigilijna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby zalać wodą. Odstawić na kilka godzin do namoczenia się grzybów. Po tym czasie ugotować grzyby do miękkości w tej wodzie w której się moczyły. Odszumować po zagotowaniu.
Odcedzić grzyby i odstawić na bok. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić na mniejsze części. Warzywa dodać do wody, w której gotowały się grzyby.
2-3 łyżki grzybów pokroić na mniejsze słupki. Cebulę obrać i pokroić na półksiężyce. Podsmażyć na maśle grzyby z cebulą. Dodać do warzyw podsmażone grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wody aby zakryć warzywa. Zagotować zupę.
Śmietanę wymieszać z mąką. Dolać 2 łyżki wody z gotującej się zupy. Wymieszać wszystko. Zaprawę ze śmietany dolać do zupy i wymieszać aby nie powstały grudki. Gotować ok 30 minut na małym ogniu.
Makaron ugotować al dente. Zupę podajemy z makaronem
Komentarze