Wigilijna sałatka z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Sałatka jest b.prosta,smaczna,szybka i uniwersalna,pasuje zarówno na stół wigilijny,jak i na smaczny wieczów ze znajomymi.

  • 20 min

Składniki:

  • 3/4 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
    puszka kukurydzy (200 g)
    puszka tuńczyka w kawałkach w oleju - ok. 180 g (jeśli chcesz, by sałatka była mniej kaloryczna, możesz użyć tuńczyka w sosie własnym)
    1/2 cebuli średniej wielkości (najlepiej cukrowej)
    3-4 jajka (opcjonalnie)
    sos:
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki wody mineralnej
    2 łyżki octu winnego
    1 łyżeczka musztardy miodowej
    1/2 łyżeczki cukru
    spora szczypta soli
    świeżo zmielony czarny pieprz
    do dekoracji:
    drobno pokrojony cienki szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wigilijna sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Sos przygotuj poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników - najszybciej i najdokładniej zrobisz w shakerze do sosów lub małym słoiczku (zakręconym).
    Ziemniaki obierz, umyj, osusz, pokrój na kostkę o boku 1 cm. Ugotuj na parze do momentu, kiedy będzie można w nie włożyć widelec - nie powinny być jednak zbyt miękkie.
    Przełoż do miski, pozwól im minutę odparować i zalej je sosem, delikatnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
    Cebulę pokrój na małe kawałki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Tuńczyka wyjmij z puszki i podziel na mniejsze kawałki.
    Do całkowicie zimnych ziemniaków dodaj cebulę i kukurydzę. Wymieszaj, dodaj tuńczyka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
    Posyp szczypiorkiem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Sałatkę możesz wzbogacić o dodatkowe smaki: kawałki świeżego ogórka, oliwkami w Twoim ulubionym kolorze, groszkiem,brokułami lub papryką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować