Wigilijna kutia

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Doskonała kutia z dużą ilością maku, kaszy jaglanej i pysznych słodkich bakalii:))

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
    150 g maku
    1 łyżka oleju kokosowego
    125 ml mleka kokosowego
    125 ml wody
    2-3 łyżki miodu
    1 łyżka soku z limonki
    5 łyżek zmieszanych, sparzonych wrzątkiem i umytych pokrojonych daktyli, fig, orzechów laskowych, orzechów włoskich i migdałów(im więcej bakalii tym lepiej)
    otarta skórka z pomarańczy, limonki , cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Kutia

Wigilijna kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną uprażyłam na patelni i sparzyłam wrzątkiem dwukrotnie, odsączyłam. Następnie gotowałam 20 minut w rozcieńczonym gorącą wodą mleku kokosowym, w proporcji 1:2,5
  • 2. Opłukany mak zalałam wrzącą woda i gotowałam na małym ogniu 15 minut. Odsączyłam, następnie zmieliłam w maszynce 2 razy.
    W garnku rozgrzałam olej kokosowy, dodałam mak, miód i smażyłam mieszając około 10 minut.
  • 3. Wszystkie składniki razem połączyłam, doprawiłam do smaku miodem i sokiem z limonki. Udekorowałam wierzch otartą skórką.

Porady

Olej i mleko kokosowe można zastąpić zwykłym masłem i mlekiem:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować