Wigilijna kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte grzyby moczymy pół na pół z letnim mlekiem i woda(można poprzedniego dnia).
Gotujemy na niewielkim ogniu , w płynie w którym sie moczyły.
Gdy paruje uzupełniamy wodą, w takiej ilości by było 1 i 0,5 szklanki płynu.
Jeśli kapusta jest zbyt kwasna, przelewamy ją na sicie wodą, gotujemy nie dłużej niż 10 min, cedzimy na sicie.
Cebulę drobno siekamy.
Ugotowane grzyby odsączamy na sicie i kroimy w makaronik, wywar zostawiamy.
Na rozgrzanym tłuszczy podsmażamy cebulę, gdy sie zeszkli dodajemy mąkę, zasmażamy, az się lekko zrumieni.
Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z grzybów, energicznie mieszając by nie powstały grudki.
Do zasmażki dodajemy grzyby, odsączioną kapustę, przyprawy.
Całość gotujemy przez ok 30-40min na bardzo małym ogniu.
Komentarze