Pyszna, wigilijna kapusta z grzybami. Przez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła sie na naszym stole.
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Wigilijna kapusta z grzybamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/96/325f36ea28b6e3c63199c8fde774b305ec2b5feb.jpeg32642448http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wigilijna-kapusta-z-grzybami-18
1 kg kiszonej kapusty
2 szklanki wody
50 - 80 g suszonych grzybów
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania przepisu:
Wigilijna kapusta z grzybami
1.
Grzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.
2.
Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości.
3.
Oddzielnie, w wodzie w której się moczyły, ugotować do miękkości suszone grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i razem z wywarem dodać do ugotowanej kapusty.
4.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, rozprowadzić mąkę, chwilę podsmażać ale nie pozwolić aby mąka zbrązowiała. Tak zrobioną zasmażkę dodać do kapusty i zagotować wszystko, cały czas mieszając.
5.
Cebulę usmażyć na złoty kolor i dodać do kapusty. Posolić, popieprzyć do smaku i jeszcze przez chwilę gotować, ponieważ potrawa powinna być gęsta. Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze