Wigilijna kapusta z grzybami

0 (0 ocen)

Pyszna, wigilijna kapusta z grzybami. Przez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła sie na naszym stole.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
    2 szklanki wody
    50 - 80 g suszonych grzybów
    1 cebula, pokrojona w kostkę
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Wigilijna kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.
  • 2. Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości.
  • 3. Oddzielnie, w wodzie w której się moczyły, ugotować do miękkości suszone grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i razem z wywarem dodać do ugotowanej kapusty.
  • 4. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, rozprowadzić mąkę, chwilę podsmażać ale nie pozwolić aby mąka zbrązowiała. Tak zrobioną zasmażkę dodać do kapusty i zagotować wszystko, cały czas mieszając.
  • 5. Cebulę usmażyć na złoty kolor i dodać do kapusty. Posolić, popieprzyć do smaku i jeszcze przez chwilę gotować, ponieważ potrawa powinna być gęsta. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować