Wigilijna gwiazda makowa

4.51 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób

Wypiek wręcz doskonały na zbliżające się święta. Gwiazda makowa jest przepyszna! Ciasto mięciutkie i puszyste, a nadzienie makowe słodziutkie, z mnóstwem bakalii.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
    280 g mąki pszennej
    3/4 szkl ciepłego mleka
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    60 g roztopionego masła

    Nadzienie:
    200 g maku
    3/4 szkl cukru
    1 op. cukru waniliowego (16 g)
    2 jajka
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
    2 łyżki rodzynków
    2 łyżki płatków migdałowych
    2 łyżki orzechów włoskich
    kilka kropel aromatu migdałowego

    Dodatkowo:
    1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wigilijna gwiazda makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn!) Dodać żółtka, mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Pod koniec wlać roztopione masło. Prawidłowo wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i elastyczne. W razie potrzeby, podczas wyrabiania, podsypać ciasto odrobiną mąki. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie: Mak zalać wrzącą wodą do przykrycia, pozostawić na noc. Rano odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, orzechy, skórkę pomarańczową, migdały, rodzynki i aromat. Wszystko dobrze wymieszać.
    W oddzielnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka i delikatnie wmieszać je do masy makowej.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem układać naprzemiennie placki i masę makową, zaczynając i kończąc plackiem. Brzegi dobrze poprzyklejać i za pomocą ostrego noża przyciąć, by makowy torcik miał kształt koła. Torcik poprzecinać na 16 części, uważając, by nie przeciąć środka. Teraz pozostaje już tylko uformować gwiazdę. W tym celu wziąć do dłoni dwa nacięte końce, znajdujące się tuż koło siebie i wywinąć na zewnątrz. Tak samo postąpić z pozostałymi końcami.
    Uformowaną gwiazdę odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wysmarować ją jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 25 - 35 minut do ładnego zarumienienia. Upieczoną gwiazdę wyjąć i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Przepis na jedną średnią gwiazdę makową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować