Wieżyczki gryczane

0 (0 ocen)

  • 10 min

Proste i błyskawiczne placuszki z kaszy gryczanej świetnie sprawdzą się ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Mogą być podstawą deseru, śniadania czy obiadu.

  • 10 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
    1 jajo
    1 łyżka mąki
    150 g serka wiejskiego lekkiego
    3 łyżeczki dżemu
    musli i suszone figi do dekoracji

Wieżyczki gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wymieszać z mąką i jajem.
    Kłaść łyżką 4 placuszki na rozgrzaną patelnię z łyżeczką tłuszczu.
    Smażyć pod przykryciem aż się zetną – wtedy obrócić.
    Podawać przełożone dżemem i twarożkiem, posypane musli i figami.

Porady

Pyszne będą z pomarańczą i twarożkiem, ale też z wędzonym łososiem czy makrelą, pastą z tartego sera lub suszonymi pomidorami z oliwą i ziołami. Cóż, możliwości jest nieskończenie wiele. Podane z sosem będą daniem obiadowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy