Ciasto Wiewióra

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto pysznie orzechowe.

  • 50 min

Składniki:

  • 10 dag margaryny
    15 dag mąki
    4 jajka
    10 dag cukru
    10 dag orzechów włoskich
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    słoik powideł śliwkowych
    krem karpatka
    polewa czekoladowa

Ciasto wiewióra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, żółtka, proszek i margarynę zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować, rozłożyć na blachy, posmarować po połowie powideł, ubić białka, wyłożyć na powidła i posypać po połowie orzechów. Piec ok 20 min w 190 stopniach. Przełożyć kremem karpatkowym i udekorować polewą czekoladową.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Można użyć też posiekanych orzechów laskowych.

Komentarze

Podobne przepisy