Wieprzowina z żętycą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wertując przepisy na nową, obiadową inspirację trafiliśmy na to z pozoru dziwne danie. Nie myśląc, zaczęliśmy kopać i czytać na temat żętycy. Jest to serwatka z mleka owczego lub mleka owczo-krowiego. Niestety my mieliśmy tylko serwatkę z mleka krowiego, ale i tak niesamowite mięso wyszło. Delikatne i kruche.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    1,5 l wody
    1 l serwatki (w proszku patrz opis na opakowaniu)
    1 szklanka słodkiej śmietany
    2 łyżki mąki
    4-5 ząbków czosnku
    1 duża cebula
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól, pieprz

Wieprzowina z żętycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na większe części jak do gulaszu.
    Gotujemy do miękkości w wodzie z posikaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy rozpuszczoną w wodzie serwatkę, zagotowujemy. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy