Fantazyjna przystawka z kozim serem

  • wyświetlono: 222 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Danie jest dość skomplikowane, jednak warte zachodu :) Możecie je przygotować jako niespodziankę dla ukochanej osoby na specjalną okazję. Przepis znalazłam na stronie 'Akademia Kulinarna'. Zapraszam do przygotowań!

dagooshya
  • 50min

Składniki

na 1 porcję:
1 mała roladka z koziego sera
1 rzodkiewka
1 szczypiorek
1 listek cykorii
1 owoc miechunki
kiełki do dekoracji

Składniki na mus mango:
1 dojrzałe mango
sok z 1/2 limonki
skórka z 1/2 limonki

Składniki na mus marchewkowy:
1 średnia marchewka
20 ml soku z pomarańczy
15 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z czekolady/kakao
szczypta przyprawy curry

Składniki na orzechy w bezie:
2-3 orzechy pekan lub włoskie
1 białko z dużego jajka
120 g cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY

Sposób przygotowania przepisu:

Fantazyjna przystawka z kozim serem

  • 1. Zaczniemy od musu z mango: mango obieramy, kroimy w drobną kostkę, wkładamy do rękawa do pieczenia i ściśle związujemy na końcach (możemy też zapakować próżniowo). Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Miksujemy na gładką masę z sokiem i skórką z limonki, przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok.
  • 2. W między czasie, gdy mango się gotuje, przygotowujemy mus marchewkowy: marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, a następnie blendujemy z cukrem, sokiem z pomarańczy, ekstraktem z czekolady i przyprawą curry. Przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok.
  • 3. Teraz czas na bezę: białka ubijamy z cukrem na gładką pianę. Orzechy obtaczamy w białkowej piance i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 'Suszymy' około 30 minut w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Teraz składamy całe danie: Na talerz wykładamy mus z mango i mus z marchewki. Roladkę kroimy na pół, układamy jak na zdjęciu. Na jedną połówkę wykładamy liść cykorii, a na to rzodkiewkę pokrojoną w plastry. Na drugą połówkę kładziemy szczypiorek i jedną bezę. Drugą bezę kładziemy obok, tak samo jak owoc miechunki. Całość dekorujemy kiełkami (u mnie kiełki rzodkiewki i brokułów). Smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

grzanka z kozim serem i winogronem

Dodane przez: dusiowa

Grzanka z kozim serem i czerwonymi winogronami

Idealna na przystawkę czy przekąskę...

Ogórkowa przystawka

Dodane przez: misia13

Ogórkowa przystawka z serem feta

polecam przystawke z ogórków i...

carpaccio z buraka

Dodane przez: Hateful

Carpaccio z buraka z kozim serem i rukolą

Prosta przystawka idealna na spotkanie...

Cukinia z pomidorkami i kozim serem.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Cukinia z pomidorkami i kozim serem

Cukinia z pomidorkami i kozim serem.

Arbuz z kozim serem i pistacjami

Dodane przez: Kuchnia Marty

Arbuz z kozim serem i pistacjami

Arbuz idealnie gasi pragnienie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.