Aby w kuchni nie wiało nudą od czasu do czasu przygotowuję dla mojej rodziny nowe dania. Taka wieprzowina przypadła do gustu wszystkim domownikom. Jest pyszna i bardzo aromatyczna.
40 min
Składniki:
• 1 kg chudej wieprzowiny np. od szynki
• 4 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 4 łyżki majeranku
• 3 kwaśne jabłka
• 3 łyżki masła, sol, pieprz, olej
Wieprzowina z majerankiem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry a następnie w paski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso natrzeć 4 łyżkami majeranku i czosnkiem. Cebule obrać i posiekać. Obsmażyć na oleju razem z natartym mięsem. Całość doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
2.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Smażyć na maśle, posolić do smaku.
Komentarze