Wieprzowina z brukselką w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, przekrajamy na pół. Przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy.
2.Mięso kroimy w niedużą kostkę, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy do odparowania płynu. Przyprawiamy solą i, dość obficie, pieprzem ziołowym. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Wlewamy 1/2 szklanki wrzątku i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut.
3.Dodajemy brukselkę, wlewamy jeszcze 1/4 szklanki wrzątku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolejne 5 minut.
4.Wlewamy pomidory wraz zalewą, gotujemy jeszcze 10 minut, jeśli potrzeba, podlewamy niewielką ilością wody.
5.Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Podajemy z kaszą lub ryżem, albo z pieczywem.
Komentarze