Wieprzowina z brukselką w pomidorach

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne danie na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
    350 g brukselki
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    sól
    cukier
    pieprz ziołowy
    pieprz kolorowy lub czarny
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina z brukselką w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, przekrajamy na pół. Przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy.
  • 2. Mięso kroimy w niedużą kostkę, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy do odparowania płynu. Przyprawiamy solą i, dość obficie, pieprzem ziołowym. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Wlewamy 1/2 szklanki wrzątku i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut.
  • 3. Dodajemy brukselkę, wlewamy jeszcze 1/4 szklanki wrzątku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolejne 5 minut.
  • 4. Wlewamy pomidory wraz zalewą, gotujemy jeszcze 10 minut, jeśli potrzeba, podlewamy niewielką ilością wody.
  • 5. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Podajemy z kaszą lub ryżem, albo z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować