Wieprzowina wędzona w garnku

0 (0 ocen)

  • 100 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wędzona wieprzowina metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk. Idealna wędlina do kanapek.

  • 100 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    schab bez kości 1,2 kg

    Zalewa peklowa:

    peklosól 80 g
    cukier 10 g
    woda 1 litr

    Dodatki do zalewy peklowej:

    połamane liście laurowe 10-12 liści
    ziele angielskie 20 ziaren
    czosnek pół główki (pokroić w kawałki, nie obierać)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wieprzowina wędzona w garnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieprzowina wędzona w garnku. 1. Wykonanie solanki, peklowanie:

    W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek,liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 5 minut, parzymy pod przykryciem do ostygnięcia.
    Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby był litr. Dodajemy peklosól, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Zimną solanką zalewamy mięso w pojemniku. Mięso musi być całkowicie zalane. Peklujemy 4 dni w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

    Osuszanie:

    Po okresie peklowania osznurowujemy mięso i wieszamy na kiju. Osuszamy przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w pokojowej temperaturze. Mięso musi być suche. Można też osuszyć w piekarniku w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza przez około 2 godziny z termoobiegiem przy lekko uchylonej klapie.
  • Wieprzowina wędzona w garnku. 2. Wędzenie:

    Wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza. Po procesie podpiekania kończymy wędzenie.
  • Wieprzowina wędzona w garnku. 3. Studzenie:

    Uwędzoną wieprzowinę wieszamy na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować