Wieprzowina w sosie porowo-ananasowym

0 (0 ocen)

Ciekawe połączenie smaków, bardzo delikatny i smaczny sosik.

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (najlepiej szynki)
    1 puszka ananasa w kawałkach
    1 duży por (biała część)
    ostra musztarda
    sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany

Wieprzowina w sosie porowo-ananasowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na kawałki, oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, wrzucamy do rondla, podlewamy szklanką wody
    i dusimy. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy na miseczke. Do powstałego wywaru wrzucamy por pokrojony w krążki
    oraz ananasa z sokiem.Dusimy pod przykryciem ok 20 min, następnie miksujemy na gładka mase. Przyprawiamy do smaku według
    własnego gustu i dodajemy łyżke ostrej musztardy, wrzucamy mięso i dusimy ok. 15 min. Podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.

Komentarze

Podobne przepisy