Wieprzowina w sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Tradycyjny obiad - mięso w sosie z dodatkiem aromatycznych grzybów. To danie każdy kojarzy z rodzinnych obiadów, ale czy każdy robił samodzielnie?

  • 1 godz. 15 min

Składniki:


  • 500 g szynki wieprzowej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 szalotki
    2 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 szt suszonych grzybów
    1 gałązka rozmarynu
    sól ziołowa
    pieprz czarny
    ognista mieszanka przypraw
    zioła dalmatyńskie
    olej do smażenia (rzepakowy)

Wieprzowina w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną odcedzamy i siekamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na około 1 cm plastry. Przygotowane plastry oprószamy solą, pieprzem, przyprawami i dokładnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron (w wysokim rondlu).
  • 2. Do obsmażonego mięsa dodajemy obrane i posiekane szalotki - podsmażamy do zeszklenia. Dolewamy niewielką ilość wody - tak aby pokryła mięso.
  • 3. Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, posiekane grzyby, zioła dalmatyńskie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając - około 45 minut.
  • 4. W razie potrzeby dosalamy. Podajemy z kaszami lub ziemniakami polanymi sosem i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy