Wieprzowina w marynacie musztardowo – cebulowej

  • wyświetlono: 414 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna propozycja na niedzielny obiad. W ten sam sposób przygotowuję karkówkę.

Jagodowe_ciastko

Składniki

dla 5 osób:

1kg wieprzowiny, np. łopatki
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
7 - 8 łyżek oleju lub oliwy
5 czubatych łyżek musztardy
płaska łyżeczka tartego chrzanu
2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
2 łyżki przyprawy do mięs

Sposób przygotowania przepisu:

Wieprzowina w marynacie musztardowo – cebulowej

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na plastry grubości ok. 1cm.
  • Składniki marynaty2. Cebulę kroimy w grube piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wlewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, dodajemy musztardę, chrzan, przyprawy i mieszamy.
  • Pokrywanie mięsa marynatą3. Dno żaroodpornego naczynia pokrywamy warstwą marynaty. Następnie ciasno układamy na niej mięso i pokrywamy je resztą marynaty. Tak przygotowane mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Odwracanie mięsa4. Mięso pieczemy w temp. 180ºC przez około 1godz 45 min. W trakcie pieczenia raz lub dwa obracamy mięso w taki sposób, aby to z górnej warstwy znalazło się na dnie naczynia. Jeśli wytworzyło się dużo płynu, część możemy odlać. Na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia żaroodpornego.
  • 5. Gotowe mięso podajemy np. z ziemniakami z wody z masłem i koperkiem, ogórkami kiszonymi i pomidorami posypanymi szczypiorkiem.

Porady

Zamiast dodawać chrzan do marynaty, możemy użyć musztardy chrzanowej. W zależności od upodobań, do marynaty można użyć mniej lub więcej przypraw. Pamiętajmy, by naczynia żaroodpornego wyjętego z lodówki nie wkładać do nagrzanego piekarnika, bo może pęknąć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylamięso w marynaciewieprzowina w marynaciesoczysta wieprzowinamarynowana wieprzowinadanie mięsne na obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Pierś z kurczaka w marynacie miodowo- musztardowej

Dodane przez: Michalina

Pierś z kurczaka w marynacie miodowo- musztardowej

Delikatne, szybkie i banalne w...

image-1yw3t4k

Dodane przez: natalia2004

karkówka pieczona w miodowo-musztardowej...

Soczysta karkówka w aromatycznej...

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie

Dodane przez: anemon

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie

Bardzo smaczne, a jednocześnie...

udka w marynacie

Dodane przez: zandero99

Udka z kurczaka w miodowo musztardowej marynacie

Te udka mają wyśmienity smak. Są...

Bitki w sosie cebulowo- musztardowym

Dodane przez: joanna1974

Bitki w sosie cebulowo- musztardowym

Klasyczne bitki w sosie cebulowo-...

image-0q8y70j

Dodane przez: monika016

Łosoś w miodowo-musztardowej marynacie

Połączenie miodu i musztardy to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.