Wieprzowina po prowansalsku w sosie własnym.

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tak podane mięso zaskakuje domowników i świetnie nadaje się na obiad. Możemy się w niej rozsmakować, czując zioła Prowansji. Czas przygotowania jest absolutnie adekwatny do wykwintnego smaku.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg surowej szynki wieprzowej
    7 łyżek oleju rzepakowego
    przyprawa uniwersalna
    papryka ostra w proszku
    pieprz ziołowy
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina po prowansalsku w sosie własnym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę dokładnie umyć, po czym osuszyć. Włożyć do rozgrzanego olejem garnka.
  • 2. Obsmażać ze wszystkich stron, aż się zarumieni, dodawać przyprawy: przyprawe uniwersalna , paprykę oraz pieprz ziołowy (wedle uznania). W trakcie pieczenia, w razie potrzeby podlewać mięso niewielką ilością wody, aby nie uległo zetleniu.
  • 3. Piec na małym ogniu 1, 5 godziny pod przykryciem. Pół godziny przed upieczeniem całość posypać obficie suszonymi ziołami prowansalskimi, łącząc je także z sosem.

Porady

Mięso podajemy z ziemniakami (jak na zdjęciu, można je polać sosem) i sałatą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować