Wieprzowina po prowansalsku w sosie własnym.

  • wyświetlono: 931 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tak podane mięso zaskakuje domowników i świetnie nadaje się na obiad. Możemy się w niej rozsmakować, czując zioła Prowansji. Czas przygotowania jest absolutnie adekwatny do wykwintnego smaku.

  • 100min

Składniki

1 kg surowej szynki wieprzowej
7 łyżek oleju rzepakowego
przyprawa uniwersalna
papryka ostra w proszku
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania przepisu:

Wieprzowina po prowansalsku w sosie własnym.

  • 1. Szynkę dokładnie umyć, po czym osuszyć. Włożyć do rozgrzanego olejem garnka.
  • 2. Obsmażać ze wszystkich stron, aż się zarumieni, dodawać przyprawy: przyprawe uniwersalna , paprykę oraz pieprz ziołowy (wedle uznania). W trakcie pieczenia, w razie potrzeby podlewać mięso niewielką ilością wody, aby nie uległo zetleniu.
  • 3. Piec na małym ogniu 1, 5 godziny pod przykryciem. Pół godziny przed upieczeniem całość posypać obficie suszonymi ziołami prowansalskimi, łącząc je także z sosem.

Porady

Mięso podajemy z ziemniakami (jak na zdjęciu, można je polać sosem) i sałatą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Karkówka

Dodane przez: justi2401

Karkówka duszona w sosie własnym

Pyszne, rozpływające się w ustach...

bitki w sosie

Dodane przez: Jolanta KG

Bitki drobiowe w sosie własnym

Miękkie mięso z piersi kurczaka...

image-0q58d5p

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Duszone mięso w sosie własnym

Duszone mięso z szynki w sosie...

żeberka w sosie własnym

Dodane przez: karolinajedynak24

ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM

Moja rodzina uwielbia mięsa w sosach...

image-1ke2xu6

Dodane przez: Monika Matysiak

Duszone polędwiczki (w sosie własnym)

Polędwiczki wieprzowe to wspaniale,...

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

Niesamowicie aromatyczne … z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE