Wieprzowina po chińsku

  • wyświetlono: 1020 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kuchnia chińska jest szybka i bogata w różnorodne warzywa, idealna na lato :)

DSC_8347
  • 30min

Składniki

2 plastry schabu
garść grzybów mun
1 marchewka
1/2 papryki
1/2 szklanki zielonego groszku
garść kiełków soi w zalewie
sos sojowy
sos teryiaki
sos chili-czosnkowy
przyprawa do kuchni chińskiej
olej arachidowy
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
makaron ryżowy wstążki

Sposób przygotowania przepisu:

Wieprzowina po chińsku

  • Składniki warzywne1. Grzyby mun namoczyć i pokroić w paseczki. Marchewkę i paprykę pokroić w zapałkę. Kiełki osączyć z zalewy.
  • Smażące się mięsko2. Mięso pokroić w cienkie paseczki (najlepiej jak jest lekko zmrożone). Dodać 2 łyżki sosy teryiaki, 1/2 łyżeczki sosu chili i 1/2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Olej arachidowy rozgrzać na patelni, podsmażyć mięso i przełożyć na talerz.
  • Warzywa na patelni3. Na rozgrzaną patelnię wrzucić marchewkę i groszek, po kilku minutach dodać paprykę i grzyby, na końcu kiełki. Do warzyw dodać mięso. Do wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać na patelnię. Dokładnie wymieszać. Podawać z makaronem ryżowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilz_roznych_stron_swiatakuchnia orientalnakuchnia chińskagrzyby munkiełki soi

Komentarze

Podobne przepisy

Wieprzowina po chińsku

Dodane przez: zzewa

Wieprzowina po chińsku

pyszny obiadek z kaszą

Karkówka po chińsku

Dodane przez: Aneta_77

Karkówka po chińsku

Zwykle do chińszczyzny dodaje się...

Pulpeciki po chińsku

Dodane przez: Martyna1991

Pulpeciki po chińsku

Moja rodzina uwielbia sosy w stylu...

Ryż po chińsku

Dodane przez: zaqwsx123

Ryż po chińsku

Ryż po chińsku jest smacznym daniem...

chińskie skrzydełka

Dodane przez: dagooshya

Skrzydełka kurczaka po chińsku

Rozpływające się w ustach skrzydełka...

Golonka po chińsku

Dodane przez: Świeca Urszula

Golonka po chińsku

Taką golonkę jadłam w kuchni chińskiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE