Wieprzowina po birmańsku

5 (192 ocen)

Mięsny sos na wschodnią nutę. Wyśmienity do ryżu.

Składniki:

  • 1,20 kg szynki wieprzowej
    4 cebule
    5 ząbków czosnku
    6 łyżek oleju
    1/2 płaskiej łyżeczki imbiru mielonego
    2-3 płaskie łyżeczki curry
    1/4 - 1/2 płaskiej łyżeczki chili
    1/2 litra bulionu (może być z kostki) lub wody
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
    sól
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Wieprzowina po birmańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w paseczki. Cebule kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia (nie rumienimy). Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy, aż mięso straci różowy kolor.
  • 3. Oprószamy imbirem, curry i chili, solimy lekko, mieszamy i zalewamy bulionem lub wodą. Jeśli potrzeba, dolewamy wody tak, aby mięso było przykryte. Gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu 40-50 minut (mięso musi być miękkie).
  • 4. Dodajemy sos sojowy, ewentualnie solimy do smaku. W 1/2 szklanki wody roztrzepujemy skrobię i wlewamy do mięsa, mieszamy i zagotowujemy.
  • 5. Podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem.

Porady

Potrawa powinna być lekko pikantna. Jeśli dysponujemy ostrą przyprawą curry, lepiej zrezygnować z chili. Z podanej ilości składników otrzymamy 6 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować