Wieprzowina po birmańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w paseczki. Cebule kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
2.Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia (nie rumienimy). Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy, aż mięso straci różowy kolor.
3.Oprószamy imbirem, curry i chili, solimy lekko, mieszamy i zalewamy bulionem lub wodą. Jeśli potrzeba, dolewamy wody tak, aby mięso było przykryte. Gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu 40-50 minut (mięso musi być miękkie).
4.Dodajemy sos sojowy, ewentualnie solimy do smaku. W 1/2 szklanki wody roztrzepujemy skrobię i wlewamy do mięsa, mieszamy i zagotowujemy.
5.Podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem.
Porady
Potrawa powinna być lekko pikantna. Jeśli dysponujemy ostrą przyprawą curry, lepiej zrezygnować z chili. Z podanej ilości składników otrzymamy 6 porcji.
Komentarze