Wieprzowina na sposób Malezyjski

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Zapragnęłam znaleźć się w Malezji. Mięso przygotowane w ten sposób jest przepyszne! Polecam gorąco.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 700g łopatki wieprzowej pokrojonej w paseczki
    1 papryczka chili
    2 ząbki czosnku
    żółta i czerwona papryka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki oleju
    skórka otarta z połowy pomarańczy
    200 ml mleka kokosowego
    2 cm imbiru
    pęczek cebulki dymki
    sok z limonki
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina na sposób malezyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukru i 1 łyżki wody podgrzewać, aż się rozpuści i zrumieni, czyli zrobi się karmel. Dolać 1/2 szklanki wody i podgrzewać jeszcze chwilkę, aż karmel rozpuści się w wodzie.
  • 2. Na oleju podsmażyć mięso. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chili (jeśli wolicie dania mniej ostre, usuńcie z papryczki pestki, bo to one są najostrzejsze). Dodajcie jeszcze skórkę z pomarańczy, sos karmelowy i mleko kokosowe i duście 20 min pod przykryciem.
  • 3. Do mięsa dodajemy starty na drobnej tarce imbir oraz pokrojoną na kawałki paprykę i cebulkę dymkę. Dusimy całość 25 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Podajemy z ulubionym rodzajem ryżu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować