Wieprzowina każdego Włóczykija

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest to bardzo proste danie, aczkolwiek nie prostackie. Swoją siłę czerpie właśnie ze swojej prstoty. W dzisiejszej dobie wieloskładnikowych znakomitych przepisów, brakuje mi czasami czegoś właśnie takiego. Czegoś co będzie znakomite w smaku i sycące, a jednocześnie nie absorbujące, aż tak, aby strudzony wędrowiec nie był w stanie przygotować owego jadła na swoim małym palenisku nawet w mało sprzyjających warunkach.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso wieprzowe dowolne (najlepiej szynka z niewielkim przerostem tłuszczu) albo łopatka 500g

    Cebula 200g

    Sól i pieprz wedle uznania

    Olej roślinny 50ml

    Woda (jeśli potrzebna)

Wieprzowina każdego włóczykija - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pocięte w słuszną kostkę obsmażamy na oleju roślinnym. Gdy przysmaży się słusznie, dodajemy cebulę pokrojoną niedbale oraz doprawiamy solą tudzież pieprzem. Dusimy całość, do momentu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewamy minimalnie wodą w trakcie duszenia.

Porady

Takie danie można przygotować praktycznie wszędzie i zawsze. Tak właśnie robili nasi pradziadowie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy