Wieprzowina Dijonnaise

0 (0 ocen)

  • 30 min

Po prostu pyszna.

  • 30 min

Składniki:

  • kotlety z karkówki 6
    przyprawa do mięs
    masło 2 łyżki
    olej 1 łyżeczka
    młode cebulki 2
    czosnek 2 ząbki
    korniszony 2-4
    sherry ½ szklanki
    śmietana gęsta ½ szklanki
    musztarda Dijon 2 łyżki

Wieprzowina dijonnaise - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie przyprawionych kotletów z karkówki. 1. Kotlety obsypać przyprawą do mięs. Podsmażyć na oleju i połowie masła, ok. 8-10 minut z każdej strony.
  • Podsmażanie cebulki z czosnkiem na maśle. 2. Na pozostałym maśle podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek do zmięknięcia.
  • Dodanie korniszonów do podstawy sosu. 3. Dodać korniszony pokrojone w paski i sherry, gotować na małym ogniu do odparowania płynu.
  • Dodanie śmietany musztardowej do podstawy sosu. 4. Musztardę zmieszać ze śmietaną, dodać do sosu, powoli gotować 2 minuty.
  • Polanie sosem kotletów wieprzowych. 5. Przed podaniem polać kotlety sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy