Wieprzowe zawijańce

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Gotuję dla 4-letniej córeczki i męża. Pomysł na tę potrawę przyszedł mi do głowy przed urodzinami córki, gdy postanowiłam przygotować dla gości coś innego niż zwykle. Wszyscy byli zachwyceni tymi rola

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1/2 kg polędwiczek wieprzowych
    ● 80 dag pieczarek
    ● 2 cebule
    ● ząbek czosnku
    ● 30 dag żółtego sera
    ● 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 3 łyżki masła
    ● oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Wieprzowe zawijańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki, cebule i czosnek
    kroimy w małą kostkę. Cebulę
    i czosnek podsmażamy na 2
    łyżkach masła. Dodajemy pieczarki i jeszcze chwilę smażymy.
    Doprawiamy pieprzem
    i przyprawa uniwersalna. Zalewamy wodą i dusimy,
    aż cały płyn odparuje.
    Pod koniec duszenia dodajemy
    pozostałe masło.
  • 2. Ser ścieramy na tarce o małych
    oczkach. Polędwicę myjemy
    i osuszamy. Kroimy w 2-cm
    plastry i rozbijamy. Oprószamy
    solą, pieprzem i papryką.
  • Wieprzowe zawijańce 3. Na każdy kawałek mięsa
    nakładamy porcję żółtego sera
    i pieczarek. Zwijamy w roladki.
    Smarujemy oliwą i układamy
    na rozgrzanym grillu. Pieczemy
    po 6-8 minut z obu stron.
    Podajemy z frytkami i surówką
    z kiszonej kapusty.

Porady

● Roladki można też obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mieloną papryką i majerankiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować