Wieprzowe roladki w sezamie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne o efektownym wyglądzie i doskonałe na każdy obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg schabu lub szynki
    1 mały słoiczek chrzanu
    30 dkg boczku wędzonego
    kilka ogórków konserwowych
    Na panierkę:
    mąka,2 jajka,bułka tarta,sezam,sól,pieprz

Wieprzowe roladki w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso na roladki 1. Mięso kroimy w plastry,obsypujemy solą i pieprzem.
  • składniki na roladki 2. Rozbijamy mięso na cienkie płaty(cieniej niż na schabowe).
    Boczek kroimy w cienkie plastry,a ogórki przekrawamy na ćwiartki.
  • przygotowywanie roladek 3. Na plastry mięsa rozsmarowujemy cienką warstwę chrzanu,kładziemy plaster boczku i na to ćwiartkę ogórka.
  • surowe roladki 4. Zwijamy roladki pamiętając o delikatnym zaginaniu boków do środka.Zawijając w ten sposób nie musimy roladek spinać wykałaczką bo i tak dobrze się skleją.
  • panierowanie roladek 5. Mąkę wsypujemy na talerz,jajka z solą i pieprzem ucieramy i wlewamy w drugi talerz, a na trzeci wsypujemy bułkę tartą i mieszamy ją z sezamem.
    Obtaczamy roladki kolejno w mące,jajku i sezamowej bułce.
  • upieczone roladki 6. Smażymy roladki w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dopiekamy w nagrzanym do temp.180*C piekarniku przez 20min.
  • gotowe roladki 7. Podajemy z ziemniakami.Możemy zrobić dekorację (którą można potraktować jednocześnie jako zakąskę) z ogórka konserwowego i marynowanych grzybków.

Porady

Obiad warty polecenia bo roladki są na prawdę smaczne a ilekroć je podaję nowym gościom to pytają jaki sos w nich jest-nikt nie podejrzewa że to chrzan je tak aromatyzuje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy