Smaczne o efektownym wyglądzie i doskonałe na każdy obiad.
60 min
Składniki:
1 kg schabu lub szynki
1 mały słoiczek chrzanu
30 dkg boczku wędzonego
kilka ogórków konserwowych
Na panierkę:
mąka,2 jajka,bułka tarta,sezam,sól,pieprz
Wieprzowe roladki w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w plastry,obsypujemy solą i pieprzem.
2.Rozbijamy mięso na cienkie płaty(cieniej niż na schabowe).
Boczek kroimy w cienkie plastry,a ogórki przekrawamy na ćwiartki.
3.Na plastry mięsa rozsmarowujemy cienką warstwę chrzanu,kładziemy plaster boczku i na to ćwiartkę ogórka.
4.Zwijamy roladki pamiętając o delikatnym zaginaniu boków do środka.Zawijając w ten sposób nie musimy roladek spinać wykałaczką bo i tak dobrze się skleją.
5.Mąkę wsypujemy na talerz,jajka z solą i pieprzem ucieramy i wlewamy w drugi talerz, a na trzeci wsypujemy bułkę tartą i mieszamy ją z sezamem.
Obtaczamy roladki kolejno w mące,jajku i sezamowej bułce.
6.Smażymy roladki w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dopiekamy w nagrzanym do temp.180*C piekarniku przez 20min.
7.Podajemy z ziemniakami.Możemy zrobić dekorację (którą można potraktować jednocześnie jako zakąskę) z ogórka konserwowego i marynowanych grzybków.
Porady
Obiad warty polecenia bo roladki są na prawdę smaczne a ilekroć je podaję nowym gościom to pytają jaki sos w nich jest-nikt nie podejrzewa że to chrzan je tak aromatyzuje.
Komentarze