Wieprzowe klopsiki w sosie curry

0 (0 ocen)

Pyszne syte danie dla wielbicieli aromatu curry.

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    gałązka rozmarynu
    1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    600 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki czerwonej pasty curry
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka curry w proszku
    sok i skórka z cytryny
    1 łyżka siekanej kolendry
    1/2 łyżeczki ajwaru
    sól i pieprz
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowe klopsiki w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieprzowe klopsiki w sosie curry 1. Cebulę i czosnek bardzo dokładnie posiekać
  • Wieprzowe klopsiki w sosie curry 2. Do mięsa dodać 1 posiekaną cebulę, posiekany rozmaryn, czosnek granulowany, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, curry w proszku, paprykę w proszku i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Wieprzowe klopsiki w sosie curry 3. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki, które następnie obtaczać w mące.
  • Wieprzowe klopsiki w sosie curry 4. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pozostałą cebulę z czosnkiem, a następnie podsmażać klopsiki ze wszystkich stron.
  • Wieprzowe klopsiki w sosie curry 5. Klopsiki ściągnąć z patelni, na patelnię wlać jogurt, dodać pastę curry, kurkumę, pastę ajwar, sok i skórkę z cytryny oraz sól i pieprz. Sos zagotować, a następnie dodać do niego klopsiki i dusić pod przykryciem ok. 10 min, posypać kolendrą. Danie podawać z ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować