Wieprzowe klopsiki w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek bardzo dokładnie posiekać
2.Do mięsa dodać 1 posiekaną cebulę, posiekany rozmaryn, czosnek granulowany, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, curry w proszku, paprykę w proszku i wszystko dokładnie wymieszać.
3.Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki, które następnie obtaczać w mące.
4.Na rozgrzanym oleju podsmażyć pozostałą cebulę z czosnkiem, a następnie podsmażać klopsiki ze wszystkich stron.
5.Klopsiki ściągnąć z patelni, na patelnię wlać jogurt, dodać pastę curry, kurkumę, pastę ajwar, sok i skórkę z cytryny oraz sól i pieprz. Sos zagotować, a następnie dodać do niego klopsiki i dusić pod przykryciem ok. 10 min, posypać kolendrą. Danie podawać z ryżem. Smacznego!
Komentarze