Wieprzowe Burrito

4.5 (159 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Diabelsko piekielne!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • PLACKI TORTILLA RAZOWE:
    - mąka razowa pszenna: 2 szklanki
    - mąka pszenna (użyłam tortowej): 0.5 szklanki
    - woda (bardzo gorąca!! koniecznie!): 0.5 szklanki
    - masło (bardzo mocno schłodzone, pocięte na kostki): 5 łyżek
    - sól: 1 łyżeczka
    FARSZ NA BURRITO:
    - wieprzowina (mielona): 500 gramów
    - cebula (drobno pokrojone): 2 sztuki
    - czosnek (zmiażdżony): 3 ząbki
    - kminek (mielony): 1 łyżeczka
    - chili (w płatkach): 1 łyżeczka
    - pomidory (krojone z puszki): 250 gramów
    - czerwona fasola (z puszki): 250 gramów
    - ser żółty (starty): 1 szklanka
    - papryka ostra (w proszku): 1 łyżeczka
    - kolendra (drobno pokrojonej ( można zastąpić kolendrą w proszku)): 1 łyżka
    - cukinia (pokrojona w większą kostkę): 1 sztuka
    SALSA POMIDOROWO PAPRYKOWA:
    - pomidory (krojone): 1 puszka
    - papryka czerwona (pokrojona w drobna kostkę): 1 sztuka
    - pietruszka (pokrojona na drobno): 1 pęczek
    - czosnek (zmiażdżony): 3 ząbki
    - cebula (drobno pokrojona): 1 sztuka
    - chili (najlepiej w płatkach): 1 łyżeczka
    - cytryna (tylko wyciśniety sok): 0.5 sztuki
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowe burrito - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Razowe placki do Tortilli 1. Przygotowanie placków Tortilla

    Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól, wymieszaj ręką, wgnieć bardzo schłodzone masło i zalej to wszystko gorącą wodą.
    Wyrabiaj ciasto tak długo by było gładkie.
    Jeśli lepi się do rąk podsyp lekko mąką ale nie za wiele bo placki będą zbyt twarde. Ciasto musi być bardzo plastyczne!
    Podziel je na kawałki, mi wyszło 6 placków.
    Rozwałkuj starając się by nie podsypywać mąką.
    Jeśli placki wychodzą nierówne pomóż sobie talerzem kładąc go na rozwałkowanym cieście i odkrawając resztki ciasta.
    Rozgrzej bardzo mocno patelnię i smaż placki bez użycia tłuszczu 15 sekund z każdej strony najlepiej dociskając je łopatką.
    Placki są twarde i nie dają się zrulować jeśli przekroczysz prawidłowy czas smażenia!
  • 2. PRZYGOTOWANIE FARSZU DO BURRITO


    Rozgrzej oliwę na patelni. Usmaż mięso rozdrabniając je widelcem.
    Dodaj cebulę, czosnek, chili, paprykę, i smaż dopóki cebula się nie zeszkli.
    Dodaj pomidory, cukinię, fasolę i duś na małym ogniu.
    Kiedy zbędny płyn odparuje, odstaw patelnię z farszem, dodaj kolendrę i układaj farsz na tortillach, następnie obsyp żółtym serem i zwiń. Zabezpiecz wykałaczką by się nie rozpadły.
    Można zapiekać w piekarniku w temperaturze 200' przez 10-15 minut lub smażyć na patelni grillowej do czasu aż się zrumienią.
  • 3. PRZYGOTOWANIE SALSY POMIDOROWO PAPRYKOWEJ

    Rozgrzej w garnku olej, dodaj cebulę, czosnek, paprykę, chili i smaz do zrumienienia się cebuli. Dodaj pomidory oraz sok z cytryny i dalej smaż do pozbycia się zbędnego płynu.
    Dodaj sól, pieprz do smaku. Na końcu posiekana pietruszkę.
    Salsą udekoruj Burrito
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować