Wieprzowa wątróbka w winie z żurawiną

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne danie o delikatnym słodkawym smaku i intensywnym aromacie wina!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wątróbka wieprzowa: 500 gramów
    - świeża żurawina: 0.5 szklanki
    - wino czerwone wytrawne: 100 mililitrów
    - cukier: 3 łyżki
    - rukola: 100 gramów
    - olej: 3 łyżki
    - sól i pieprz: 2 łyżeczki
    - mąka pszenna: 6 łyżek

Wieprzowa wątróbka w winie z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka wieprzowa 1. Wątróbkę pokroić na kawałki,na patelni rozgrzać olej, smażyć wątróbkę obtoczoną w mące po 5min. z każdej strony.Do garnuszka dac umytą żurawinę,posypać cukrem i dusić na małym ogniu 10min.czas od czasu mieszając. Podsmażona wątróbkę przełożyć do garnka z żurawina,zalać winem i gotować 15min.doprawić solą i pieprzem - wątróbkę wyłożyć na talerz z opłukana i osuszoną rukolą,polać sosem winnym z żurawinami,odrazu podawać.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy