Wieniec z warzywami i bazylią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -paczka makaronu
    -2 cukinie
    -3-4 marchewki
    -3-4 dymki
    -15 dag boczku
    -pęczek bazylii
    -1/2 pęczka natki
    -1 szklanka mleka
    -1 szklanka śmietanki kremówki
    -4-5 jajek
    -olej
    -sól
    -peiprz

Wieniec z warzywami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy z dodatkiem 1 łyżki oleju. Cukinię i marchewkę kroimy na słupki, dymkę w talarki. Warzywa gotujemy około 3-4 minut, boczek kroimy w małą kostkę, obsmażamy. Na tym samym oleju przysmażamy cukinię i dymkę. Dodajemy połowę boczku, marchewkę, przyprawiamy. Całość przesmażamy, około 1 minuty. Wykładamy makaron na tortownicę. Wypełniamy warzywnym farszem. Miksujemy mleko, śmietankę i jajka. Przyprawiamy. Dodajemy posiekaną bazylię i natkę. Płynną masą zalewamy wszystkie składniki w tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Posypujemy resztą boczku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy