Wieniec z białym makiem i masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Połączenie białego maku i masła orzechowego naprawdę niewiarygodnie smakuje. Wykonanie ciasta jest stosunkowo proste i niezbyt czasochłonne, co przed świętami jest bardzo pożądane. Do tego pięknie świątecznie wygląda. Przypomina trochę zaspę śnieżną, zapraszam:)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka rozm. M
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    30g orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Przełożenie:
    200 g białego maku
    150 g masła orzechowego
    1 łyżka oleju kokosowego
    2 łyżki śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki płatków migdałowych
    2 łyżki rodzynek
    Dekoracja:
    250 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki płatków migdałowych
    3 beziki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Biszkopty

Wieniec z białym makiem i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Orzechy zmielić w blenderze. W małej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
    Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem. Gdy to nastąpi przesiać składniki sypkie, zmiksować. Na koniec dodać zmielone orzechy i wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 16 cm z kominem ( formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).
  • 2. Piec w 170 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu. Przekroić na trzy płaty.
  • masa 3. Nadzienie:
    Mak przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić i zostawić na sicie do odcieknięcia. Następnie przełożyć do pojemnika blendera, dodać śmietanę i zblendować. Przełoży do miski, dodać masło orzechowe, olej kokosowy i cukier. Dobrze wymieszać.
  • 4. Dodać płatki migdałowe oraz rodzynki, po raz ostatni wymieszać.
  • 5. Składanie:
    Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Następnie dać połowę kremu, ułożyć drugi biszkopt i resztę kremu. Przykryć ostatnim kawałkiem ciasta, lekko docisnąć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 6. Dekoracja:
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Nałożyć ją na boki i wierzch wieńca. Szpryca na wierzchu zrobić rozetki. Ułożyć beziki.
    Płatki migdałowe nałożyć na bok wieńca. Wstawić do lodówki na kolejne 2 godziny. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masło orzechowe Orzechy Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować