Wieniec serowo-migdałowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis wzięłam z zeszytu mojej mamy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40dkg mąki
    4dkg drożdży
    1/8 l mleka
    12,5dkg cukru
    12,5 dkg masła
    2żółtka, szczypta soli.
    Wykonanie: masło rozpuścić, mleko pogrzać ( rozpuścić drożdże). Do miski wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
    Nadzienie:
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    50dkg mielonego sera białego
    5dkg mielonych migdałów
    1 opakowanie rodzynek ( namoczyć w rumie)
    Do zdobienia.
    15dkg cukru pudru
    2-3 łyżek wody
    5 dkg migdałów w słupkach.

Wieniec serowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieniec serowo-migdałowy 1. Żółtka utrzeć z cukrem . Ser przekręcić przez maszynkę. Na patelni lekko uprażyć posiekane migdały. Do utartych żółtek dodać ser, migdały i rodzynki . Wymieszać. Ciasto wyrośnięte rozwałkować i posmarować masą , pozostawiając na brzegu wolny pasek szerokości palca., następnie zrolować, ułożyć na blasze i uformować wieniec. Pozostawić chwilę do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika o tem. 180 stopni. Piec około 40 min. Cukier puder na połowę rozpuścić w wodzie i posmarować nim jeszcze ciepłe ciasto. Na miękką polewę wysypać lekko uprażone migdały w słupkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy