Ciasto:
40dkg mąki
4dkg drożdży
1/8 l mleka
12,5dkg cukru
12,5 dkg masła
2żółtka, szczypta soli.
Wykonanie: masło rozpuścić, mleko pogrzać ( rozpuścić drożdże). Do miski wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie:
3 żółtka
3 łyżki cukru
50dkg mielonego sera białego
5dkg mielonych migdałów
1 opakowanie rodzynek ( namoczyć w rumie)
Do zdobienia.
15dkg cukru pudru
2-3 łyżek wody
5 dkg migdałów w słupkach.
Sposób przygotowania przepisu:
Wieniec serowo-migdałowy
1.
Żółtka utrzeć z cukrem . Ser przekręcić przez maszynkę. Na patelni lekko uprażyć posiekane migdały. Do utartych żółtek dodać ser, migdały i rodzynki . Wymieszać. Ciasto wyrośnięte rozwałkować i posmarować masą , pozostawiając na brzegu wolny pasek szerokości palca., następnie zrolować, ułożyć na blasze i uformować wieniec. Pozostawić chwilę do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika o tem. 180 stopni. Piec około 40 min. Cukier puder na połowę rozpuścić w wodzie i posmarować nim jeszcze ciepłe ciasto. Na miękką polewę wysypać lekko uprażone migdały w słupkach.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze