Wieniec ptysiowy z malinami

0 (0 ocen)

Pyszny deser z dodatkiem malin. Staram się zawsze czymś zaskoczyć moich bliskich:)

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka,
    20 dag mąki pszennej,
    1/2 szkl.mleka,
    1/2 łyżeczki soli,
    10 dag masła,
    1/2 szkl. wody.

    Dodatkowo:
    10dag cukru pudru,
    3 łyżki soku z cytryny,
    łyżeczka soku z buraków,
    1/2 l kremówki,
    1/2 kg malin,
    cukier waniliowy,
    łyżka cukru,
    4 łyżeczki żelatyny.

Wieniec ptysiowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieniec ptysiowy 1. Mleko zagotować z wodą, solą i masłem. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Przełożyć do miski i wymieszać z 1 jajkiem. Studzić 5 min. Następnie wymieszać z resztą jajek. Studzić 30 min. Przełożyć do szprycy. Blachę o wym. 37x42cm wyłożyć pergaminem. Narysować okrąg o średnicy 26cm. Wokół linii zrobić 12 kleksów z ciasta. Piec 30 min w temp. 200st. Gdy przestygnie przeciąć na 2 krążki.
  • 2. Puder utrzeć z sokiem z cytryny i buraków. Powstałym lukrem posmarować wierzch wieńca. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. Podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Śmietankę ubić, dodać cukry i żelatynę. Masą napełnić spodki wieńca. Przykryć plasterkami malin, położyć polukrowany wianek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy