Wieniec ptysiowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować z wodą, solą i masłem. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Przełożyć do miski i wymieszać z 1 jajkiem. Studzić 5 min. Następnie wymieszać z resztą jajek. Studzić 30 min. Przełożyć do szprycy. Blachę o wym. 37x42cm wyłożyć pergaminem. Narysować okrąg o średnicy 26cm. Wokół linii zrobić 12 kleksów z ciasta. Piec 30 min w temp. 200st. Gdy przestygnie przeciąć na 2 krążki.
2.Puder utrzeć z sokiem z cytryny i buraków. Powstałym lukrem posmarować wierzch wieńca. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. Podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Śmietankę ubić, dodać cukry i żelatynę. Masą napełnić spodki wieńca. Przykryć plasterkami malin, położyć polukrowany wianek.
Komentarze