20 dag mąki
1 jajko
skórka otarta z połowy cytryny
7 dag masła
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
3 dag drożdży
5 dag cukru pudru
szczypta soli
puszka gotowej masy makowej
Wieniec makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.drożdże rozrabiamy w śmietanie. mąkę masło i cukier usiekać, dodać skórkę z cytryny, połączyć z drożdżami i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć na ciasto masę makową i zwinąć struclę. Tortownicę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć struclę, formując pierścień.
2.Wierzch lekko nacinamy i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. pieczemy około 35 minut w temp. 170 stopni. po upieczeniu polewamy lukrem lub polewą
Porady
do masy makowej można dodać więcej bakalii lub odrobinę alkoholu
Komentarze