wieniec makowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pachnący świętami makowiec z dużą ilością maku

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dag mąki
    1 jajko
    skórka otarta z połowy cytryny
    7 dag masła
    1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
    3 dag drożdży
    5 dag cukru pudru
    szczypta soli
    puszka gotowej masy makowej

Wieniec makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1u88usl 1. drożdże rozrabiamy w śmietanie. mąkę masło i cukier usiekać, dodać skórkę z cytryny, połączyć z drożdżami i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć na ciasto masę makową i zwinąć struclę. Tortownicę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć struclę, formując pierścień.
  • doskonały na święta 2. Wierzch lekko nacinamy i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. pieczemy około 35 minut w temp. 170 stopni. po upieczeniu polewamy lukrem lub polewą

Porady

do masy makowej można dodać więcej bakalii lub odrobinę alkoholu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy