250 ml mleka
50 dag mąki
10 dag margaryny
1 i 1/2 łyżeczka soli
3 jajka
płatki migdałowe
4 duże jabłka
cynamon
1 łyzka cukru
30 g drożdży
Sposób przygotowania przepisu:
Wieniec jabłkowy
1.
Mleko podgrzać. W misce rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru pudru, połową mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Potem połączyć z resztą mąki, cukru pudru, solą, 2 jajkami. Wlać rozpuszczona margarynę.
Wyrobić ciasto i zostawić na ok.30 min do wyrośnięcia.
2.
Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na płat o grubości ok. 1cm. Ułożyć starte jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem.
3.
Zwinąć ciasto jak roladę. Potem połączyć końce tworząc wieniec. Przełożyć na papier do pieczenia.
4.
Zrobić nacięcia na brzegach wieńca.
5.
Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 20 min.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze