Wieniec drożdzowy z bułeczek nadzianych wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę ze szczyptą soli przesiać do miski. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać letnim mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
2.Następnie dodać jajko, skórkę z cytryny, roztopione masło.Wymieszać aż składniki się połączą.Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , ponownie zagnieść. Rozwałkować na placek o grubości około 2 cm. Wycinak krążki literatką. Na każdy nałożyć wiśnie. Krążki zlepić, formować bułeczki.
4.Przygotować formę z kominkiem o średnicy 24 cm, wysmarować tłuszczem i posypąć bułką tartą. Uformowane bułeczki układać w formie.Posmarować rozkłuconym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni . Piec około 50 min.
Komentarze