Wieniec drożdzowy z bułeczek nadzianych wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealny na święta i kolację do mleka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 dkg mąki pszennej
    5 dkg drożdży
    10 dkg masła
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    10 dkg cukru
    1 łyżeczka skórki z otartej cytryny
    sól

    Dodatkowo:
    1 słoiczek wiśni drylowanych
    bułka tarta do posypania formy
    1 jajko

Wieniec drożdzowy z bułeczek nadzianych wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wfu27y 1. Mąkę ze szczyptą soli przesiać do miski. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać letnim mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
  • image-0qcwdrj 2. Następnie dodać jajko, skórkę z cytryny, roztopione masło.Wymieszać aż składniki się połączą.Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-26osa3h 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , ponownie zagnieść. Rozwałkować na placek o grubości około 2 cm. Wycinak krążki literatką. Na każdy nałożyć wiśnie. Krążki zlepić, formować bułeczki.
  • image-01ecwui 4. Przygotować formę z kominkiem o średnicy 24 cm, wysmarować tłuszczem i posypąć bułką tartą. Uformowane bułeczki układać w formie.Posmarować rozkłuconym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni . Piec około 50 min.

Porady

Można upiec w formie do babek z kominkiem.

Komentarze

Podobne przepisy