Wieniec drożdżowy z bakaliami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn z podanych składników.
Przykrywamy go ściereczka i odstawiamy na 10 -15 minut w ciepłe miejsce.
Po jego wyrośnięciu łączymy kolejno z podanymi składnikami, pamiętając ,że na końcu dodajemy margarynę. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
Odstawiamy przykryte na 30 minut.
2.Międzyczasie robimy masę bakaliową :
W rondelku gotujemy 100 ml mleka z posiekanymi orzechami i cukrem. Studzimy i skruszamy biszkopty tak by masa była gęsta.
3.Gotowe ciasto wykładamy na stolnice wałkujemy na prostokąt 25-45 cm. Wykładamy masę bakaliową tak by brzegi ciasta były nią niepokryte.
4.Zwijamy w rolade i przenosimy na posmarowaną blaszkę.
5.Nacinamy brzegi wieńca w odstępach 2 cm i lekko je rozsuwamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy bakaliami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C przez 20 minut, następnie zmniejszamy ją do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 - 25 minut.
6.W środek wieńca wsadzamy pisanki lub cukrowego baranka, będzie on zarazem ozdobą naszego świątecznego stołu jak i pysznym deserem.
Komentarze